Završeno takmičenje srednjoškolaca u preduzetništvu
CRNOGORSKI SREDNJOŠKOLCI SAVLADALI „IZAZOV“

Podgorica, 15. Mart 2013. godine

Ideja o izradi vinograda „Bobaj”, osvojila je prvo mjesto na takmičenju srednjoškolaca u preduzetništvu „Poslovni izazov” održanom u petak na Univerzitetu Donja Gorica, u Podgorici. Pobjednički tim činili su učenici srednjih škola iz Podgorice, Nikšića, Plava, Bijelog Polja i Žabljaka, koji su se takmičili sa 100 vršnjaka iz svih srednjih škola iz Crne Gore. Takmičenje je realizovala organizacija Socio-ekonomski centar Crne Gore uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Domaćin ovog događaja bio je Univerzitet Donja Gorica.

Dvadeset timova od po pet učenika iz različitih škola kreiralo je biznis planove kao odgovor na izazov koji im je postavio domaćin takmičenja. Zadatak je bio da osmisle ideju koja odgovara na temu takmičenja „Zelena ekonomija”.

“Naša ideja u jednom obliku već postoji u praksi, što nama daje signal da je održiva. Pored toga, posjedujemo kontakte koji su najznačajniji u oblasti vinogradarstva, koju, takođe, podržava Vlada Crne Gore,” rekla je Kristina Pašić, član pobjedničkog tima i učenica srednje škole na Žabljaku. 

Tri prvoplasirane ekipe imaće priliku da se takmiče i sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije na „Poslovnom izazovu zapadnog Balkana“ koji će po prvi put biti održan u aprilu u Beogradu.

Ovaj projekat je pokrenut sa namjerom da podstakne srednjoškolce da upotrijebe svoje vještine na inovativan način kako bi unaprijedili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju.