Ideja o „pametnim” naočarima koje prilagođavaju dioptriju osobi koja ih nosi, osvojila je prvo mesto na takmičenju srednjoškolaca iz preduzetništva „Poslovni izazov zapadnog Balkana” održanom u petak i subotu u Beogradu.
Pobjednici nacionalnog takmičenja “Business challenge Montenegro“ , maturanti iz deset gradova Crne Gore i to njih 15 je učestvovalo je na takmičenju „Poslovni izazov zapadnog Balkana” u Beogradu.
Na takmičenju „Poslovni izazov zapadnog Balkana” učestvovalo je 60 učenika iz 43 srednje škole koji su pobedili na regionalnim takmičenjima održanim u Podgorici, Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Leskovcu, Novom Sadu i Čačku.
Prvog dana takmičenja, 26. aprila, učenicima je otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod koji će vladati globalnim tržištem 2020. godine. Uz pomoć biznis volontera, učenički timovi su osmišljavali rešenje zadatka i kreirali biznis planove i prezentacije koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija i publici.
Na završnim prezentacijama u Klubu poslanika, učenicima i gostima obratile su se Nina Samardžić, pomoćnica Ministra finansija i privrede, Svetlana Kisić, predsednica Upravnog odbora Dostignuća mladih u Srbiji i Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju. Žiri su činili Marina Savić (Atlantic grupa), Efka Heder (SEECEL), Katarina Obradović Jovanović (Ministarstvo finansija), Jelena Marković (Saga) i Nathan Koeshall (Balkanski fond za demokratiju).
Srednjoškolci iz Crne Gore su pokazali veliku želju i umijeće u kreiranju novih biznis ideja.
U tri prvoplasirane ekipe našla su se četiri maturanta iz Crne Gore.
Prvo mjesto osvojila je ideja „Pametne naočare“. U pobjedničkom timu je bio i predstavnik iz Crne Gore, učenik iz Plava, Nemanja Petrović.
„Na pamet su nam padale svakakve ideje a onda smo naišli na podatak da svaka šesta osoba u svetu ima problema sa vidom i shvatili da je to pravac u kom treba da idemo. Osmislili smo pametne naočare koje imaju čip ugrađen u ram i po sistemu duplog stakla prilagođavaju dioptriju osobi koja ih nosi. Radili smo timski i ne verujem da bismo postigli ovakav uspeh da smo pojedinačno obavljali zadatke”, izjavio je Nemanja Petrović, učenik iz Plava i član pobedničkog tima.
Nagrade su dobili i Marsida Bobaj, Ana Zorić i Sanja Rajković kao članovi timova sa najkreativnijim idejama.