Nakon održanih nacionalnih takmičenja koje su realizovali Socio-ekonomski centar iz Crne Gore, Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Udruga Inicijativa i Grupa Zrinski iz Hrvatske u organizaciji Dostignuća mladih iz Srbije, u Bečićima i Budvi je realizovan „Poslovni izazov zapadnog Balkana”.
„Poslovni izazov zapadnog Balkana” je takmičenje koje već treću godinu za redom okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon Beograda i Sarajeva, ove godine gradovi domaćini su bili Bečići i Podgorica, a učestvovalo je 80 učenika iz 58 srednjih škola koje se nalaze u 40 opština u regionu zapadnog Balkana.
U subotu, 25. aprila, nakon niza aktivnosti za „razbijanje leda” i međusobno upoznavanje, učenicima je otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će povećati broj putnika u avio-saobraćaju. Podijeljeni su u 20 timova a u svakome se nalazio po jedan predstavnik svake zemlje.
U nedelju, 26. aprila, timovi su razvijali svoje ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu kao i savjete koje su im davali biznis volonteri Socio-ekonomskog centra Crne Gore.
U ponedjeljak je na Univerzitetu Donja Gorica 20 timova predstavilo svoje biznis planove publici i žiriju.
Pobjedu je odnio tim koji je razvio ideju o izradi softvera koji bi određivao mjesto sjedenja putnika u avionu na osnovu njihovih interesovanja i tako spajao ljude sličnih osobina. Ovaj softver bi bio naročito koristan poslovnim ljudima kojima i putovanje služi za ostvarivanje kontakata. Pobjednički tim činili su:
Muhiba Tešnjak – Mješovita srednja škola, Gračanica (BiH)
Muamer Beganović – Srednja stručna škola, Bijelo Polje (CG)
Tina Kelemin – Ekonomska i turistička škola, Daruvar (HR)
Marko Petrušić – Vazduhoplovna akademija, Beograd (SRB)
Cilj ovog takmičenja je da motiviše učenike da razmišljaju proaktivno, budu preduzimljivi i svoje ideje sprovedu u djelo. Razvijanjem prezentacijskih i vještina timskog rada imaju priliku da unaprijede i svoj preduzetnički duh ali i da dobiju uvid u situaciju koja će im se desiti prilikom prvog zaposlenja, a to je da će morati da rade u timu sa nepoznatim ljudima. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.